Selecteer een pagina

Kerst met je autistische kind.

Geschreven door Patricia van Nimwegen

zondag, 3 dec 2023

plaatje van hulpmiddelen die je kunt inzetten als je kerst met je autistische kind viert. Noise canseling, fidget, planning en lichamelijke activiteiten.
Welke hulpmiddelen kun je inzetten voor een fijne kerst met je autistische kind.

Vele huizen kleuren weer mooi met lichtjes, slingers, kerstboom en alles glinstert. Ik weet niet hoe het bij jou is maar mijn huis is al helemaal in kerstsfeer. Ik versier het huis altijd met mijn dochter. Een heerlijk moment waarin gezelligheid en samenwerking centraal staat. Mijn dochter heeft autisme, taal problemen en is laag begaafd en kent uitdagingen met eten. Wij hebben problematische kerstdagen gehad in het verleden vandaar dat ik je graag meeneem in dit blog. Ik hoop dat je met mijn tips meer feest vreugde zult ervaren. Leef bewust deze kerst en zorg dat het genieten wordt voor iedereen ook met je autistische kind dat moeilijk eet.

Tips voor kerst vieren met je autistische kind.

Om met kerst niet voor onverwachte momenten te komen staan is het handig om je kerst van A tot Z te plannen. Dat klinkt niet zo gezellig. Mijn ervaring is dat dit juist zorgt voor meer feestvreugde. Ik ben als moeder ben altijd ruim van te voren al bezig met de dagen plannen en dat betekend dat ik al in het de voorpret zit vanaf half november. Ik zal het je gekker vertellen ik heb al in mijn agenda gezet dat ik half september 2024 mijn kinderen laat weten welke dag ik hen uitnodig volgende kerst. Dan is dat maar vast helder voor mijn 3 kinderen met autisme. Daarmee neem ik al heel veel onrust weg. Ik ben gescheiden en ze moeten ook altijd rekening houden met hun vader. Ook laat ik mijn kinderen weten dat ze ook hun eigen plannen mogen doorvoeren, ze zijn niet verplicht om bij mij te zijn met kerst. Ook al vind ik dat heel fijn.

Creëer een voorspelbare omgeving

Autistische kinderen floreren het meest bij voorspelbaarheid. Tijdens de kerstperiode, waarin veel routines en gebruikelijke schema’s kunnen worden verstoord, is het belangrijk om een gestructureerde omgeving te behouden. Houd bijvoorbeeld vast aan normale bedtijden en probeer feestelijke veranderingen in huis op 1 dag te organiseren. Meestal is het een dag waarop je het huis helemaal vol zet met bakken of dozen, de kerstboom opbouwen en versieren. Het kost veel tijd en ook energie. Soms is het zelfs handiger om dit de doen als je kind op bed ligt. Ik koos daar nooit voor maar je moet doen wat je kind het beste aankan. De weken voorafgaand aan kerst zal je kind het best presteren als je de gewone dagelijkse routine laat bestaan. Het is al zo onrustig om hen heen. Denk aan de muziek in de winkels, overal glinstert het en de mensen zijn meer opgewonden. Heb je dat al eens aan je zelf gemerkt dat je het bewust gezelliger wilt hebben deze weken? Hoe kom je dan over bij je kind? Ben je nog voorspelbaar en veilig? Zomaar even wat vragen die je jezelf kunt stellen.

Betrek je kind bij de voorbereidingen

Heeft je autistische kind moeite met alle veranderingen vertel dan duidelijk wanneer je het huis gaat versieren. Je kunt je kind ook betrekken bij de planning van de maaltijd. Voor je kind zal het een fijn gevoel zijn dat hij of zij mag meedenken en meebeslissen. Zodra je kind een klein stukje van de organisatie mee mag doen brengt vaak al veel rust. Er zijn ouders die dit juist zonder de kinderen doen omdat ze bang zijn dat hun kind dit niet aan kan, probeer het maar eens en ervaar dat dit niet zo is. Ook autistische kinderen hebben de behoefte dat ze worden gezien en gehoord. Ook of juist als je kind moeilijk eet is mee mogen denken heel fijn.

Gebruik visuele hulpmiddelen

Heb je dat al eens geprobeerd? Om voor je kind een maandplanner uit te printen of heb je een planner in huis hangen? Voor je kind met autisme is het fijn om te weten hoe lang het moet wachten tot het kerst is. Maak voor de kerstdagen twee aparte planningen waarop je de dagen uitschrijft of met plaatjes/pictogrammen vult. Denk hierbij aan de volledige dagen dus vanaf het moment dat je kind wakker wordt tot het weer naar bed gaat. Dus wat doet je kind als het wakker wordt, hoe ziet het ontbijt eruit (wat eet je en hoe laat?) Wanneer is er ruimte voor eigen tijd of ontspanning? Wie komen er of waar gaan jullie naar toe? Van hoe laat tot hoe laat doet je kind mee met de feestelijkheden met de volwassenen en hoe laat mag je kind doen wat het zelf wil? Wanneer gaat je kind weer naar bed, welke rituelen gebruik je dan om je kind te begeleiden naar een rustige nacht?

Vier kerst met vertrouwde voeding voor je autistische kind

Meestal vinden volwassenen het leuk om speciale hapjes te maken of zelfs een heel nieuw gerecht uitproberen met kerst. Is dit ook fijn voor je kind met autisme wat moeilijk eet? Nee. Dat geeft een heel groot onveilig gevoel aan je kind. Alles is al zo anders en dan is het eten ook nog zo n uitdaging. Dit wil je niet. Dit kan leiden tot driftbuien, huilbuien en dergelijke. Je kind heeft misschien met je meegeholpen om het eten te plannen en heeft iets uit gekozen wat er op een plaatje zo lekker uitzag. Op 24 november wilde je kind dit wel eten met de kerst maar als de dag dan eenmaal daar is lopen de spanningen soms zo erg op dat het helemaal niet lukt om dat hapje te eten. Zorg dat je altijd de vertrouwde voeding erbij hebt. Zo kan je kind als de spanning te groot is terug vallen op zijn veilige eten. Wil je meer weten over eetproblemen dat lees je hier.

Creëer een stilte plek

Voor je kind met autisme is het erg moeilijk om de hele dag bij vrolijk pratende mensen te zijn. Ook etende en smakkende mensen zijn erg lastig voor dit kind. Zorg daarom voor een plek waar je kind even tot rust kan komen. Laat je kind voor de kerstmaaltijd daar minstens een half uur ontspannen. Misschien voelt dit voor jou als een straf maar geloof me je kind kan de situatie beter volhouden na even ontprikkelen. Je kind kan zich daar ook voorbereiden op wat komen gaat. En als het onverhoopt toch niet zo lekker gaat mag je kind onder het eten daar naar toe met of zonder eten. Kijk wat je kind dan wil. Je kunt je kind ook helpen met noise canseling headphones of oordopjes. Bedenk wel dat als je dit langer dan 20 minuten achtereen gebruikt het effect minder wordt. Bedenk dus op welke momenten zet je het in.

Maar denk er ook aan dat je kind kan ontprikkelen als je buiten even gaat wandelen of springen op een trampoline. Voor jezelf is het ook fijn om even zonder externe prikkels even buiten te zijn. Pak dat moment,

Communiceer met je gasten over kerst met je autistische kind

Informeer je gasten ruim van te voren over de regels die je met je kind hebt afgesproken. Zorg dat ze voor jou helder en volkomen normaal zijn zodat je niet van je stuk wordt gebracht als anderen het er niet mee eens zijn. Niet iedereen begrijpt de uitdagingen waar je als ouder van een kind met autisme mee te maken hebt. En dat geeft niet, ga het ook niet proberen uit te leggen want daar frustreer je jezelf alleen maar mee. Breng je planning over alsof het volkomen normaal is en dan zullen de meeste mensen er wel iets van vinden maar je daar niet te veel mee lastig vallen. Hoe zeker kom je over daar zit een sleutel tot succes. Vraag ook om hulp, mensen zijn sneller geneigd om je te steunen als je ze om hulp vraagt. Tja een beetje psychologie inzetten kan zo helpend zijn. Mensen voelen zich belangrijker als je ze om hulp vraagt, maak daar gebruik van.

Wees flexibel

Je hebt nu de Kerstdagen heel erg vast gezet maar denk ook na over de uitzonderingen. Gaat het echt niet met je kind bespreek dan wie er met je kind naar huis gaat. Want als kerst met je autistische kind niet goed gaat hoeft het niet te betekenen dat iedereen van het gezin eerder naar huis hoeft te gaan. Je kind met autisme hoeft niet de regie over iedereen te hebben. Maar het kan ook anders zijn, het gaat misschien juist geweldig en je autistische kind vindt alle festiviteiten zo leuk omdat hij weet waar hij aan toe is. Weeg dan af wat er wel bij kan maar maak het niet te gek. Geef je kind geen overload aan nieuwe dingen. Maar geniet dan zelf ook zoveel mogelijk, ontspan. Ik wens je een fijne kerst met je gezin.

Meer inzicht in het autisme en eetproblemen: laat mij je helpen.

Het is ongelooflijk ingewikkeld om naast je eigen wensen, je gezin, je familie en vrienden balans te houden. Rust te creëren. En zelfs soms om overeind te blijven staan omdat de zorgen zich opstapelen. Wil je hulp voor een super kerst met je autistische kind? In een gratis gesprek gaan we samen kijken naar de planning van de kerstdagen en help ik jou om weer enthousiast de de kerstdagen door te komen.

Plan hier je gratis gesprek.

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.