Selecteer een pagina

Heeft mijn kind een eetstoornis?

kinderen die weigeren te eten

Geschreven door Patricia van Nimwegen

zaterdag, 25 mei 2024

Kinderen in de leeftijd van 1,5 a 3 jaar komen allemaal in een fase waarin ze minder goed zullen eten. Dit is een heel normale ontwikkeling en deze fase duurt gewoonlijk een paar weken. Wanneer je op deze pagina aan het lezen bent ga ik ervan uit dat je deze fase al lang bent doorgelopen met je kind. Je vraagt je vaak af; Heeft mijn kind een eetstoornis? Ook denk ik dat je al heel veel vragen hebt gesteld aan familie, vrienden aan de medewerkers van het consultatie bureau of je huisarts. En heb je al vaak gehoord dat het wel goed komt, als je kind honger krijgt dan gaat het wel eten. Daar heb je helemaal niets aan en voel je dat je alleen staat met je zorgen.

Misschien ben je wel bang dat je kind een eetstoornis heeft of krijgt in de toekomst. Nu wil ik niet gelijk zeggen dat je kind een eetstoornis heeft maar je hebt wel te maken met pittige eetproblemen.

Wanneer je niets aan de eetproblemen doet van je kind, bestaat de kans dat het zal verergeren. Want eetproblemen die gerelateerd zijn aan autisme, sensorische overgevoeligheid of een ontwikkelingsachterstand kunnen wel uitgroeien tot een voedingsstoornis. Dit zie je terug aan ernstig vermijden van voedsel, weigeren, dwingen, niet om kunnen gaan met

Hoe zit dat?

80% van de kinderen met autisme en/of sensorische overgevoeligheid hebben problemen met eten. Bij 30% verdwijnen de eetproblemen uiteindelijk vanzelf. Bij nog eens 30% blijven de eetproblemen voor altijd bestaan maar valt het nog binnen de veilige en gezonde grens. De andere 30% van de kinderen ontwikkelen ARFID. (Avoidant Restrictive Food Intake Disorder of Vermijdende Restrictieve Voedselinname stoornis)

De eetproblemen van deze kinderen liggen niet in de psyche, het is geen probleem van het brein. Maar wel een probleem van het lichaam. Je bent vast wel bekend met de eetstoornis Anorexia of Boulimia en dit zijn ziektes die in het hoofd afspelen. Hierbij is psychologische hulp de eerste hulp waar men naar moet zoeken. Bij ARFID is dit niet de eerste plek waar je hulp moet zoeken. Soms is het wel noodzakelijk om eet-therapie te volgen wat ondersteund wordt door bijvoorbeeld EMDR.

Eetproblemen en de eetstoornis ARFID bij autisme of sensorische overgevoeligheid liggen in het lichaam.

De eetproblemen kunnen een fysieke oorzaak hebben. Een kind kan het bestek niet goed hanteren of de mond-motoriek is niet goed genoeg waardoor een kind erg knoeit met eten of afhankelijk blijft van vloeibaar eten.

Ook kan het zijn dat lichamelijke problemen zoals allergieën zorgen dat een kind niet goed wil eten. Denk je maar eens in dat je na elke hap dat je eet je buikpijn krijgt, wil jij dan nog eten? Maar vaak zie je dit nog niet bij een kind en merk je enkel op dat je kind niet wil eten.

Wanneer een kind lang sondevoeding heeft gekregen na bijvoorbeeld een vroeggeboorte. Of ziek is geweest in de eerste levensmaanden. Dan heeft een kind de stappen van het leren eten niet meegekregen. Misschien heeft het kind wel angsten leren kennen die het eten bemoeilijken. Kinderen leren eten in eerste instantie door reflexmatig te drinken uit de borst of fles. Maar al vrij snel wordt eten een complexe taak die deels bewust en onbewust plaatsvind. Deze kinderen hebben baat bij hulp van een pre-verbaal logopedist.

Steeds als een kind verkouden is dan is eten een uitdaging. Kinderen kunnen niet goed eten als hun neus dicht zit. Wanneer er te weinig zuurstof opgenomen kan worden door een kind lukt het eten niet. Jonge kinderen kunnen niet ademen door hun mond, dit ligt in de bouw van het hoofdje. De tong neemt de gehele mondholte in beslag en wanneer de neus dan dicht zit en er moet gegeten worden. Dan lukt dit niet.

Kinderen met autisme hebben altijd problemen met de sensorische overgevoeligheid. En daarom zijn er eigenlijk altijd uitdagingen met eten voor deze kinderen. Eetproblemen horen er dan gewoon bij. Je hoort het niet wanneer je de diagnose van je kind krijgt en het staat ook niet in alle boeken over autisme beschreven. Maar het komt zoveel voor en zoveel ouders worstelen met deze eetproblemen dat het een heel eigen hoofdstuk verdient in de boeken.

Kinderen met eetproblemen zijn niet altijd te dun.

Heel veel kinderen met autisme hebben zelfs last van overgewicht maar hebben toch eetproblemen. Of zijn zelfs ondervoed. Hoe kan dit? Kinderen met sensorische eetproblemen hebben vaak sterke voorkeuren met eten. Heel vaak willen ze wel snelle koolhydraten eten zoals patat, brood, koek, chips. Je begrijpt dat dit te weinig goede voedingsstoffen bevat en wel dikmakend zijn. Deze kinderen zijn moeilijk aan de groenten en volkoren producten te krijgen. Artsen kijken vaak naar BMI en dit is onterecht. Artsen denken ook vaak dat deze eetproblemen wel over gaan en wanneer kinderen veel ziek worden, slecht groeien en altijd moe zijn komen ze in actie.

Vertel je huisarts over ARFID zo vergroot je hun kennis.


Ik ben er geen voorstander van om al bij jonge kinderen al te roepen dat ze ARFID hebben. Gewoon omdat je als ouders nog niet alle kennis hebt verkregen over hoe je jouw kind aan het eten kan krijgen. Kinderen maken een aantal momenten mee in hun leven waarin eten een probleem kan geven. Zoals eerder beschreven krijgen kinderen te maken met regressie tijdens de peutertijd. Deze hoort er helemaal bij, kinderen beseffen dat ze een eigen identiteit hebben en daarmee invloed kunnen uitoefenen op hun omgeving.

Tussen 5-7 jaar doormaken ze weer een fase waarin ze leren wat lekker is en wat niet. Wanneer kinderen in deze perioden voedsel gaan weigeren heeft dat te maken met smaakontwikkeling. Maar wanneer ze nagenoeg alle groenten gaan weigeren of alleen nog maar willen eten van een bepaald merk dan zijn je zorgen geheel op hun plek.

Wanneer kinderen de leeftijd van 10 jaar bereiken kan het weer een moment zijn waarin ze van hun veilige lijstje eten gaan weren. Het is nu echt tijd om hulp in te schakelen. De ontwikkeling van de eetstoornis ARFID kan tot de mogelijkheden behoren. Hier zijn wel behandel mogelijkheden maar meestal is intensieve therapie van 4 tot 6 eet-sessies per dag noodzakelijk.

Voorkomen is beter dan genezen.

Heeft mijn kind een eetstoornis? Hoe jonger je met je kind start om de eetproblemen te kaderen hoe groter de kans op een goede afloop.
Hoe sneller ouders de sensorische overgevoeligheid van hun kind leren begrijpen hoe beter de eetsituatie te managen is.
Wanneer ouders leren begrijpen hoe het autistische brein werkt kan je beter inspelen op de situaties die je kind het hoofd moet bieden.

Natuurlijk kun je dit leren van het lezen over ARFIDhttps://www.psyq.nl/eetstoornis/voedingsstoornissen/arfid.

Maar het is niet makkelijk om dit in je eentje te implementeren binnen je drukke bestaan als ouders met een gezin en werk.
Wanneer je via online coaching met mij aan de slag gaat heb je een stok achter de deur en krijg je alle uitleg die je nodig hebt om verder te kunnen. Alleen al de vraag die je steeds aan jezelf kunt stellen; heeft mijn kind een eetstoornis? Kan zorgen voor een verlammende situatie waarin het moeilijk is om tot goed handelen te komen. Vraag hulp en doe het samen.

Zoals Wouter en Bianca in hun 10 weken traject het zo fijn vonden om steeds even te sparren. Weer even op de rit gezet te worden. Ze hebben geleerd hoe het werkt in het brein van hun dochter en ze weten wat ze kunnen doen om te zorgen dat hun dochter van alles wil proeven. Toch kwamen ze terug om nog een aantal keer per jaar nog even met mij te praten. Gewoon omdat ik hun zorgen begrijp en ze niets hoeven uit te leggen.

Wil jij dat ook? De eetproblemen van je kind begrijpen en sturen naar een veilig eetpatroon?
Wil je weten welke rol autisme speelt bij de eetproblemen bij je kind?
Maar vindt je het nog erg spannend?
Je mag altijd met mij gratis een eerste kennismakingsgesprek plannen online.
Daar mag je vragen stellen en krijg je te zien hoe ik werk.
Daarna beslis je of je met mij in 10 online gesprekken aan de slag wil met de eetproblemen van jullie kind.
Coaching waarin je leert hoe jouw kind weer gaat leren proeven.
En jij begrijpt hoe de sensorische gevoeligheid van jouw kind werkt.
Daarom heb ik geen online programma wat je zelf kunt doorlopen omdat ieder kind zijn eigen uitdagingen heeft met eten.
Ik wil graag dat het programma op jullie situatie specifiek gemaakt is.

Je kunt me mailen via hallo@patriciavannimwegen.nl met alle vragen die je hebt over; heeft mijn kind een eetstoornis en hoe ga ik er mee om.


0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.