Vraag je je vaak af waarom je kind met autisme zo slecht eet? Je doet toch zo je best?
En daar heeft het helemaal niets mee te maken. Natuurlijk doe je je best. Je wilt dat je kind goed eet en daar twijfelt niemand aan. Toch twijfel jij wel aan je zelf? Klopt dat?
Sommige mensen met autisme hebben een bijzonder eetpatroon.
Waarom heeft mijn kind een bijzonder eetpatroon? Je kunt denken aan speciale structuren die de voorkeur hebben, of een bepaalde kleur mijn kind heeft ook lang alleen maar rood gegeten. Maar ook willen ze niet eten als eten er anders uitziet dan wat ze gewend zijn. Ook kan het zijn dat een kind te weinig eet of juist te veel. Vaak zie je dat er een grote voorkeur is voor snelle koolhydraten. Zoals suikerrijk snoep, chips, brood, friet etc. Hoe komt dit? Doordat deze producten altijd het zelfde smaken en snel energie geven. Ook de hoeveelheid vetten die er in zitten zorgen ervoor dat het lekker makkelijk weg eet. Eigenlijk geldt dat voor alle mensen dat wij dit lekker vinden. Zoet, zout en vetten waren vroeger niet altijd voor handen en ons brein is er op ingesteld dat als dit soort eten er is dat wij dit willen eten. Vanuit de evolutie is dit zo bepaald. Ons eten is wel veranderd maar ons brein niet.
Dus als je gezond wilt eten moet je de verleidingen kunnen weerstaan van de lekkere makkelijk snacks. Voor kinderen is dit niet te doen. Kinderen reageren nog meer vanuit het oer-brein en willen de snelle beloning die bovenstaande producten geven.
Groenten en fruit geven niet die snelle beloning in ons brein.
Je moet er eerst iets voor doen, schillen, bereiden en wachten. De beloning moet je kunnen uitstellen. En als je dan hebt gewacht… dan smaakt het eten ook nog eens niet zoals je kind het verwacht heeft. Bijvoorbeeld je hebt vorige week wortelen gegeten en ze smaakten heerlijk zoet en vandaag maak je het zelfde gerecht. De wortelen komen vers van het land maar het is nog wat vroeg in het seizoen dus de wortelen smaken meer naar aarde of wat waterig. Voor een kind met autisme is dit echt schrikken. Kinderen met autisme houden van voorspelbaarheid. En die wortel smaak is nu niet zoals verwacht dus de voorspelbaarheid is verdwenen. Dit kan het moment zijn dat een kind stopt met eten en de volgende keer ook geen wortelen meer willen eten.
Nog moeilijker is het als het gaat om mandarijnen. Je kent het wel de ene week zoet en sappig en de volgende week smaakloos en droog. Nu is ook de smaak niet zoals verwacht maar ook het mondgevoel is anders. Dit heeft ook te maken met de sensorische overgevoeligheid bij kinderen en volwassenen met autisme.
Maar kinderen met autisme kunnen ook een verkeerde betekenis geven aan bepaalde gebeurtenissen. Dit noem je een verkeerde koppeling. Kinderen die ziek worden vlak na het eten zullen soms dat zelfde eten nooit meer willen eten omdat ze denken dat ze ziek zijn geworden door het eten. Meestal is dit niet het geval maar die koppeling is wel gemaakt. Dit past binnen het autistisch denken.
Wordt expert in de oplossingen voor je kind.
Ben jij er klaar voor om het bijzondere eetpatroon van je kind in kaart te brengen? Wil jij weten hoe je het spel van autisme en selectief eten beter kunt spelen? Weet je nog niet hoe je dat kunt doen? Niets aan de hand want je hebt nog een paar actie punten. Zodat je beter voorbereid bent op alles wat komen gaat. Vorige week sprak ik nog met een klant van me over de verwachtingen die je kunt hebben. Hun verwachtingen waren super laag want ze hoopten dat hun kind na 10 weken één ding zou durven proeven. Maar na 6 gesprekken proeft hun kind van 7 á 8 dingen.
Ik ben benieuwd wat deze blog jou heeft gebracht? Heeft het je aan het denken gezet? bedenk je nu dat het tijd is om niet meer beïnvloed te worden door het onverwachte maar de regie weer in handen te nemen? Zou dit het moment zijn om juist de regie te pakken? Ik ben heel benieuwd.
En mocht je op het gebied van autisme en bijzonder eetpatroon nog een beetje kennis kunnen gebruiken? Laat me je dan helpen!
Vraag hier je gratis advies gesprek aan.
0 reacties