Het kan zomaar ineens ontstaan zijn. Je kind heeft angst of raakt in paniek als je bepaald eten op tafel zet. Verbaasd geef je, je kind een standje. Je zegt; stel je niet aan het is gewoon groenten, daar hoef je niet bang voor te zijn!
Maar dit helpt niets. Je kind gaat huilen of wordt zelfs boos/driftig en weigert te eten.
Omdat je kind is zo vasthoudend is in de angst ga je toch maar overstag. Je kind verteld dat het wel goed is om het te laten staan. Je verwacht dat het een andere keer vast beter zal gaan.
Maar helaas een andere keer zie je precies hetzelfde. Je kind heeft angst voor het eten. Jij als ouder berust zich maar in de situatie. Maar je partner is het niet met je eens en zo ontstaat er zelfs een nare sfeer tussen jullie als partners. Beide hebben niet in de gaten welke uitwerking dit zal hebben op je kind.
Voor je kind is dit het moment waarop het de bevestiging krijgt dat deze groente echt niet veilig is om te eten dus de ongerustheid is gegrond.
Angst voor eten kan op verschillende manieren ontstaan.
Wanneer je niet hebt gezien. Niet begrijpt waarom je kind zo veel angst heeft voor bepaald eten geef ik je in dit blog een aantal tips. Het is niet nodig om jezelf schuldig te voelen dat je kind deze angst heeft ontwikkeld. Want je kind heeft gewoon een andere belevingswereld dan jij. En je kun niet overal bij zijn, je kunt niet alles zien. Geef jezelf het voordeel van de twijfel. Wees niet hard voor jezelf, dat helpt niet en het geeft je een verkeerd beeld van wat er is gebeurd. Blijf objectief.
Tips
Ga in gesprek
Praat met je kind over de angst die het heeft voor het eten en probeer erachter te komen wat precies de reden is voor de angst. Misschien heeft het kind een negatieve ervaring gehad met het eten in het verleden, of vindt het de smaak of textuur niet prettig. Ik ben als jong kind bijna gestikt in een rang snoepje (glad zuigsnoepje) en ik ben daar nog geen fan van, zodra ik zoiets eet dan bijt ik het snel naar kleinere stukjes en ik vermoed dat dit komt doordat ik een angst heb ontwikkeld.
Andere bereidingswijze
Probeer het eten op een andere manier te bereiden, zodat je kind het op een manier kan eten die het prettiger vindt. Bijvoorbeeld door het te pureren, te mengen met andere ingrediënten of te serveren in een andere vorm. Zelf ben ik geen fan van gekookte groenten maar wanneer het geroosterd is in de oven wordt de meeste groenten zoeter van smaak en is het knapperig waardoor ik veel meer lust dan vroeger bij mijn ouders thuis.
Samen koken
Laat je kind helpen bij het bereiden van het eten, zodat het meer vertrouwd raakt met het eten en zich meer betrokken voelt bij het proces. Een jong kind kan al helpen door de groenten aan te geven en iets later kan het helpen met snijden van groenten. Ook het kneden van gehakt of deeg zorgt ervoor dat het sensorisch systeem leert om angst te verminderen. Soms is eten lekkerder om te voelen dan om te eten maar dit kan later zorgen voor toch willen proeven en daarna eten.
Complimentjes
Moedig je kind aan om kleine beetjes van het eten te proberen. Geef positieve feedback als het kind toch een beetje durft te eten. Geef feedback op het proces dat je kind heeft doorstaan zoals, wat knap dat je zo hebt doorgezet. Je wilt dat je kind leert doorzetten i.p.v dat het iets at voor jou. Op die manier kan je kind de angst of bezorgdheid overwinnen.
Wennen aan eten
Geef het kind de tijd om te wennen aan het eten en forceer het niet om te eten als het echt niet wil. Blijf geduldig en moedig het kind aan om te blijven proberen. Dit houdt in dat je elke keer het eten blijft aanbieden en niet zelf weghoudt van je kind. Door te blijven aanbieden en wel in de nabijheid laat terugkeren raakt een kind niet volledig vervreemd van dit voedsel.
Bij angst kun je gebruik maken van belonen
Beloon je kind als het toch een beetje durft te eten, bijvoorbeeld met een complimentje of een klein cadeautje. Maak geen opmerkingen zoals ´neem toch een hapje voor mama´. Je wilt liever dat je kind een hapje neemt vanuit eigen motivatie om zo het zelfvertrouwen te laten groeien. Misschien denk je dat het echt raar is om een beloning te geven om iets te eten? Laat deze overtuiging los en bedenk dat het doel de middelen heiligt. Paniek en angst zijn moeilijk om te overwinnen en daar heeft je kind jouw hulp bij nodig.
Je vindt extra tips via instagram.com/patricia.van.nimwegen
Professionele hulp bij angst voor eten
Het kan soms een flinke uitdaging zijn om ervoor te zorgen dat je kinderen gezond en gevarieerd eten. Gelukkig sta ik voor jullie klaar om jullie hierbij te helpen! Als kindercoach en autismecoach kan ik jullie handvatten en tips geven om je kind weer meer te laten proeven en eten.
Samen gaan we op zoek naar leuke en creatieve manieren om groente en fruit aantrekkelijker te maken voor je kind. Ook help ik jullie met het creëren van een positieve en ontspannen sfeer rondom eten, zodat jullie kinderen weer plezier krijgen in het proeven en ontdekken van nieuwe smaken. En paniek overwonnen wordt.
Dus twijfel niet langer en schakel mijn hulp in om je kind een gezonde eetgewoonte aan te leren. Samen gaan we voor een gezond en gelukkig gezin!
Liefs, Patricia – kindercoach
Wil je meer lezen over ARFID Je kind met autisme is een moeilijke eter
0 reacties